20000 km


Kdy: Pondělí 10.7.2006
Odkud: Prostějov (z domu)
Kam: Prostějov (domů)
Trasa: Prostějov a okolí
Statistika: 28.50 km (ostatní údaje jsou nepodstatné ;-))

Jezdit se dá na mnoho způsobů - se snahou ujet co nejdelší vzdálenost, zvládnout trasu v nejrychlejším čase, překonat rekord maximální rychlosti... ale už jste někdy jezdili "na cíl"? Mým dnešním cílem totiž bylo ujet přesně 28.5 km, ani míň, ani víc. Přesně tolik mi totiž chybělo do celkové kilometráže 20'000 ujetých kilometrů a chtěl jsem vyresetovat tachometr, abych si už dál nemusel pamatovat, že (po poslední nucené výměně baterky) nula znamená 19192.3 km, a tudíž 807.7 km znamená 20tisíc.

Vyjel jsem tedy na pohodovou krátkou odpolední projížďku a netradičně měl cyklocomputer přepnutý, aby jakožto doplňkový údaj ukazoval místo času kilometry. Projel jsem Prostějovem, Mostkovicemi, vyšlápnul stoupák na hráz a obkroužil plumlovskou přehradu. Po zjištění, že se již blížím poloviční cílové kilometráži, jsem udělal otočku kolem sochy lva v Plumlově a vydal se zpátečním směrem. Do zad se mi opřel úžasný vítr - frčel jsem 47km/h a i v mírném stoupání v Mostkovicích rychlost neklesla pod 37km/h - to se opravdu běžně nestává. I mezi Mostkovicemi a Prostějovem to jelo parádně. Takhle kdyby to fungovalo vždy, věru, nezlobil bych se. :-)

Dojel jsem na hlavní nádraží, kde se pravidelně stavuju na točenou zmrzlinu. Díky zápisku po každé projížďce mohu dokonce říct, že letos už jsem tam zmrzlinu olizoval přesně desetkrát - no, už jsem tam holt štamgast. :-) Chybělo mi posledních 5 kilometrů, ale domů to mám tak 2.5, tak jsem vyjel trošku oklikou, a pak se ještě pomotal po Vrahovicích cestou kolem koupaliště. Mimochodem - teploměr dnes ukazoval na slunci 47 stupňů - nechápu, jak lidi můžou v takovém šíleném vedru ležet vypláclí u bazénu. To mě velké horko svádí spíš k rychlé jízdě na kole, aby mě ovíval vítr. ;-). No a už se ručička (sedmisegmentového digitálního číselníku na displeji ;-)) blížila k 28 km, tak pěkně zamířit domů. Vyšlo mi to úplně přesně! Teda skoro - akorát jsem si musel ještě zajet 150 metrů od baráku a zpátky, jsem totiž puntičkář a pokud by tachometr neukazoval rovných 28.50, neměl bych klid. ;-)

Doma na dvoře jsem se rozhodl ještě udělat pár památečních snímků, aby jednou další generace mohly vidět, jak v dobách dávných takový sváteční cyklista vlastně vypadal a jaké následky na něm zanechalo 20'000 kilometrů. Při té příležitosti jsem nafotil i pár rádoby "uměleckých" fotek detailů kola - též mohou být v budoucnosti použitelné pro muzejní účely - jen doufám, že pod nimi nebude vysvětlující popiska: "Drastické mučící nástroje z počátku 21.století". :-)
 

Konečně taky aspoň jednou pořádně velká fotka, co?! ;-)
A jak ty barvičky dresu a kola k sobě pěkně ladí - červená, bílá, černá - no krása! ;-)
Tak, to jsem já a moje kolo Author Reflex - stav ke dni 10.7.2006.
Cyklista (vlevo) je opotřeben o 20000 km, bicykl (vpravo) o 6615 km.
Poznámka: Pozorný divák si jistě povšimne černošedě pruhovaného objektu v levém dolním rohu
- toť prosím ocas našeho neskutečně zvědavého kocoura, který musí asistovat u všeho. :-)
Baterii v cyklocomputeru jsem měnil letos na jaře... a "Vočičí koko" bohužel neumí celkovou kilometráž našvindlovat dle potřeby. ;-)
Detail řídítek s cyklocomputerem.
Rychlost "0.0 km/h" znamená aktuální rychlost 0.0 km/h,
"Odo 807.7" znamená celkově ujetých 20000 km. :-)
Ty jo, to vypadá dost dobře! :-)
Detail přesmykače, převodníků,
části spodní rámové trubky a kliky.

Tahle fotka se taky povedla. :-)
Detail měniče a části řetězu.
Shimano, CatEye, Kalloy, ... chce ještě někdo pronajmout nějakou volnou reklamní plochu (plošku) ? ;-)
Detail mechanismu řadící páčky měniče a lanka měniče,
v horní části cyklocomputer zepředu.
Ten nápis RST se mi strašně líbí. Je to jako bych si to sám podepsal. ;-) (Radek STerba)
Detail odpružené vidlice a paprsků.
V horní části část "V" brzdy.
Mňáááuuuuuuu...
Detail kocoura
(který se mi během fotografování neustále lísal o nohy
a snažil se upoutat mou pozornost.
Jak vidíte podle této fotografie, povedlo se mu to).

A ještě na vysvětlenou. Názvosloví u fotek, tedy vyjma té poslední s kocourem, jsem čerpal z odborné literatury: "Author - návod k používání jízdního kola Author", strana 2, obrázek "Popis kola". Pokud se vám tedy některý z názvů nezdá, možná máte kolo jiné značky než Author, nebo jsou asi na vašem kole použity neautorizované díly jako tachák, přehazka, řetaz, špice (nebo dokonce dráty) a podobně. ;-)

Toť vše. Pokud jste od tohoto zápisku čekali něco víc, je mi líto. Ale varoval jsem vás již v názvu, neboť jediným důvodem jeho vzniku bylo zaznamenat právě dnes celkově ujetých

20000km. (Poznámka: při výrobě textury pro tento nápis nebylo zabito žádné zvíře, tedy ani mourovaný kocour. ;-))

Tak, šťastnou cestu do dalších kilometrů přeju i vám! :-)

 


Vyrobil Radek Štěrba, © RASTER